Uncle Sam wants you to speak English
Twee weken geleden ben ik vertokken naar de VS om mijn afstudeerstage te gaan doen. Deze stage doe ik op de Virginia Polytechnic Institute and State University, ook wel bekend als Virginia Tech. De afdeling heet 'Department of Biological Systems Engineering'. Hier doe ik onderzoek naar de optimalisatie van de productie van xylitol. Het doel van het onderzoek is om de potentie van verkoolde kippenstront (biochar) aan te tonen tijdens de fermentatie van steam-exploded corncobs (maiskolven zonder de gele dingetjes). De biochar zal mogelijk een nutriëntenbron zijn en wellicht giftige stoffen neutraliseren. Niemand die weet of dat kan of werkt, dus dat maakt mij een pionier op dit gebied. Als het allemaal werkt dan krijgt de prof een hoop subsidie en ga ik met een mooi afstudeerverslag naar huis. Maargoed, dat moeten we in augustus nog zien. Als je al tot zo ver bent gekomen met lezen wil je natuurlijk vast wel weten watskeburt en hoe het me bevalt in de States.
Ik moet zeggen, dat is allemaal dikke prima hier! Ik woon op 5 minuten lopen van de campus. VT heeft een gigantisch grote campus met ontzettend veel voorzieningen. De eerste dag ben ik gaan rondwandelen, buurt verkennen, en me gemeld bij de uni. Hier en daar wat tentjes ingelopen voor food en ‘s avonds wat ouwehoeren met Nick, mijn huisgenoot. Tweede dag was mijn eerste officiële stagedag. Professor ontmoet, opdracht gekregen, formaliteiten geregeld zoals wireless inet, pasje, sleutels voor labs en kantoren, huurcontract, handjes schudden, etcetera. Rest van de week; lezen, lezen en nog eens lezen en het plan van aanpak schrijven. Niet het leukste gedeelte, maar het hoort erbij. Ik heb een eigen kantoortje waar ik met mn laptopje en een handjevol artikelen mezelf maar moet vermaken. Een koffieshop (niet te verwarren met de Nederlansche koffieshops) inwandelen is nu de routine in de avond, want er is geen koffiezetapparaat thuis.
Eerste weekend heb ik wat gasten ontmoet die hier studeren. Met hen heb ik zowaar al kunnen barbecueën in iemands achtertuin, inclusief t-shirtje, biertje en zonnebrilletje. Qua weer is het dus duidelijk beter gesteld dan in the Netherlands. De maandag daarna al pils wezen drinken in downtown Blacksburg. Het is een klein dorpje hier, maar aan kroegen is geen gebrek. De mensen (studenten) die daar rondhangen zijn heel open en vriendelijk. Voor je het weet sta je met half Blacksburg te tetteren, al dan niet met pils. De daaropvolgende werkdag was dan ook geen productieve.
Week 2. De routine van wonen en werken is er nu ook wel ingeslopen. Opstaan, naar de stage, naar huis, boodschappen doen, eten, bakkie halen, ontspannen, naar bed. Het leventje is eigenlijk net als in Leeuwarden, maar dan alles in het Engels en zonder mijn homies, die ik op zijn tijd natuurlijk wel mis.
Oja en de was moet ik in een wasserette doen. Yes, net zo een als in de film. Wassen duurt een halfuurtje en drogen een halfuurtje, maar met een kroeg verderop is dat natuurlijk geen enkel probleem.
De eerste twee weken zitten er nu op. Komende weken is het zaak mijn plan van aanpak af te ronden en nog meer mensen te leren kennen. Beide zaken gaan gelukkig vanzelf hier.
Tot zo ver. Ik heb foto's gemaakt van de omgeving om jullie een impressie te geven. Het is niet de beste kwaliteit (telefoon), maar ik weet zeker dat jullie het er mee kunnen doen.
Greetings!
Mark
PS. Oja, voor degeen die het nog niet gezien heeft; checkout mij hier onderdeel van de crew zijn! =D
Hey broertje! Goed verhaal! Let je op dat je als je uit de kroeg komt om de was op te halen, dat je de goeie meeneemt en niet een stapel bloemetjesjurken?
Succes met lezen en PVA schrijven, da's zo voorbij en dan begint het leuke werk XD
Laters!
Hi zoon, goed werk! Hou ons op de hoogte. Bij de weg, leuke foto staat er bij de crew. Heb je al een foto van Nick? liefs mama
Mr Roghair, leuk om te lezen dat je het naar je zin hebt. Wat voor 'brand' pils schenken ze daar dan!?
Al wat leuke usa-dames getraceerd?
Ben erg benieuwd naar je volgende verslag, iig veel succes met je stageproces!! Greetz..
Hoi Mark, Heb van je mama de link gekregen. Leuk hoor ben erg benieuwd naar het onderzoek. Wij doen veel aan valorisatie en wie weet kan er ooit een link gelegd worden.
IN ieder geval veel succes en ik blijf lezen. Fred en ik vertrekken donderdag naar de Can. Eilanden op aanraden van mama, ik verheug me enorm, want voor het eerst in mijn leven wil ik rust. Ik wordt oud denk ik.:)
Groet en succes,
Ineke
Hallo Mark!!
Goed te lezen dat je je weg (kroegen en koffieshops) weet te vinden, en ook al zo snel!
Interessant om de potentie van verkoolde kippenstront (biochar) aan te tonen tijdens de fermentatie van steam-exploded corncobs. Heb ik altijd al willen weten. Kan bijna niet wachten!
We zijn ook benieuwd naar je volgende verslag, we volgen je!!
groetjes
Theo en Karin
Hey Mark. Mooi dat Virginia Tech gelukt is. Geniet van het grote land. Het is een hele ervaring.
Handig om te weten dat jij binnenkort alles van biochar weet. Ik krijg er regelmatig vragen over maar ben er nog steeds niet ingedoken (de literatuur dan). Als ik het me goed herinner experimenteren ze in Wageningen met biochar als toevoeging aan de bodem. Ik kom er wel op terug.
Veel plezier! groet, Carla (volgens mij heet ik "oudtante" van jou)